Biografi | Jill Johnson
  • 001
  • 002
  • 003
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 008
  • 009

Biografi

Senast Jill Johnson släppte ett album med egenskrivet material var 2012 och åren efter det har nog varit den mest succékantade och händelserika tiden i hennes karriär hittills! Två säsonger av Jills veranda, tre säsonger med krogshow, en storbandsplatta och en duettplatta med Doug Seegers och däremellan en mängd spelningar runtom i Sverige och Europa.

Framgångarna har inneburit en stor glädje för Jill, men också väldigt mycket arbete, vilket ledde till att hon förra hösten bestämde sig för att hon behövde en paus, ett andrum. Och också tid för att skriva ny musik.

“Men det gick inte”, berättar Jill. “Jag var slut, både emotionellt och fysiskt. Att skriva är otroligt självutlämnande och en process, och jag fick inte ur mig något alls.”

Så pausen blev längre än planerat men ur vilan och de nya krafterna föddes inspirationen och när låtarna till slut kom, då fullkomligt flödade det och efter en aprilvecka i Nashville och Austin kom Jill hem med låtar till ett helt album. Låtar som blev till skivan som släpps den 23 september; “For You I’ll Wait”. Albumet innehåller 11 låtar – som med sitt sköra sound och med de mycket personliga texterna visar vem Jill är idag. Inte minst musikaliskt.

“Det ska skava, det ska vara skört, det ska kännas! Det är något som blev ännu tydligare för mig efter mitt samarbete med Gabriel Kelley. Mötet med honom i Jills veranda i Nashville berörde mig djupt. Jag kände att jag och Gabriel fick en omedelbar kontakt på ett själsligt plan. Han har den effekten på människor. Jag visste direkt att jag ville skapa musik med honom och tycker att han tog mig till ett mörkare, djupare sound men med mer hjärta,” berättar Jill.

På ”For You I’ll Wait” har Jill samarbetat med flera av USA:s absolut främsta låtskrivare, förutom Garbriel Kelley är givetvis Liz Rose med – en kär vän till Jill som är flerfaldigt Grammy-nominerad – och även bland annat prisbelönta Nathan Chapman, Kate York och Lori McKenna. En ny bekantskap är begåvade Emily Shackelton, som medverkade på första singeln ”Gotta Love Me More”.

“Det låter nästan dumt när man säger att man skriver så mycket musik på fyra dagar, men det var verkligen det som hände. Jag öppnade upp, vi skrev dygnet runt och det gav det här resultatet. Jag var helt slut när jag kom hem men samtidigt var det helt fantastiskt”, berättar Jill.

Första singeln som släpptes i augusti var ”Gotta Love Me More” och om den säger Jill;

“Gotta Love Me More” handlar om en slags överlevnad, ett förnyande. Det är livet och inget krig. Känslan av att inte ha något val. Om smärtan i att lämna någon man älskar med insikten om att man måste sätta sig själv först och att älska sig själv mer.”

Det här är på sätt och vis temat för hela albumet, det handlar om livet, om kärlek och också om det vi alla egentligen vet; att man först och främst måste älska och respektera sig själv för att kunna älska och respektera andra.

På det nya albumet har Jill tagit på sig producentrollen och tillsammans med sin gode vän och mångåriga producent Amir

Aly har de skapat ett album fyllt av fantastiska låtar med stark musikalitet. Hela skivan är inspelad tillsammans med Jills musiker som har spelat med henne under flera år, detta bidrar till den självklara ljudbilden.

“Jag har alltid vetat hur jag vill låta på skiva, men har aldrig haft tålamodet till att producera min musik fullt ut. Med åren har mitt låtskrivande utvecklats, texterna har blivit mer personliga och med det har intresset växt för att vara med att skapa inramningen. I med att jag började spela gitarr för några år sen väcktes också ett nytt öra för vad andra spelar och hur kul det är att testa, vrida, klä av och på musiken olika kostymer. Amir Aly är den mest talangfulla producent jag arbetat med. Han är en fantastisk musiker, har den tekniska kunskapen och har med en ängels tålamod släppt in mig i processen och guidat mig i mitt sökande efter det perfekta soundet. Att producera den här skivan med Amir har inneburit oändligt många skratt, tårar och lärdom. Musik, när det är som roligast”, säger Jill.

“For You I’ll Wait” är också namnet på Jills höstturné som har premiär samma dag som skivsläppet, den 23 september.

Förutom albumsläpp och turné, så medverkar Jill även i TV4:s Så mycket bättre tillsammans med Danny Saucedo, Lisa Ekdahl, Little Jinder och Tommy Nilsson i höst. Programserien börjar sändas i oktober.

“Det här livet är som en drog, musiken är den luft jag andas. Förutom familjen är det här allt jag vill göra”, avslutar Jill.

 

JILL JOHNSON – ÅR FÖR ÅR…

2015 – efter julledigheten tar man ut krogshowen JILL på en omfattande turné över hela Sverige och och direkt efter att den avslutats åker Jill tillbaka med TV-teamet till Nashville för att spela in ytterligare en säsong av Jills veranda, Nashville.

Jill spelar in skivan ”In Tandem” tillsammans med amerikanska countryartisten Doug Seegers och den släpps under våren, de åker också tillsammans ut på en exklusiv slottsparkturné i augusti.

Säsong två av Jills veranda, Nashville sänds under hösten och då släpps även skivan med låtarna från programmet.

2014 – det här året var ett minst sagt fullspäckat år; i januari hade Jill premiär med sin första egna krogshow JILL på Hamburger Börs i Stockholm. Vid samma tid, i början av 2014, sänds den första säsongen av SVT-serigen Jills veranda, Nashville och i samband med det släpps också skivan med musiken från TV-serien. Programserien fick flera Kristallen-priser och Jill själv kammade hem priset i kategorin ”Årets programledare”.

Under hösten flyttar krogshowen till Göteborg där de spelar för utsålda hus på Rondo och då släpps även storbandsalbumet ”Songs For Daddy” samt kokboken “Country cooking med Jill i Nashville”.

2013 – under våren gjorde Jill exklusiva spelningar på endast åtta orter i Sverige och till sommaren åkte hon till Nashville för att spela in den första säsongen av SVT-serien ”Jills veranda, Nashville”.

På hösten släpptes samlingsskivan ”Duetterna” samtidigt som Jill repeterade för sin kommande krogshow. “Duetterna” innehöll två nyinspelade spår; “Längre neråt vägen” med Mauro Scocco och “Come Wake Me Up” med amerikanska countrystjärnorna Rascal Flatts. Jill gjorde också TV-framträdanden med samt gästade Rascal Flatts på deras konserter i Sverige.

2012 – Jill åker på konserthusturnén ”Flirting With Disaster” under våren och under sommaren gör hon en mindre ”Summer Set Tour”, även den baserad på ”Flirting With Disaster” men också med låtar från kommande albumet ”A Woman Can Change Her Mind”, som släpps i november och vilket var Jills 17:e album.

Jill medverkar även på den europeiska utgåvan av Lionel Richies album “Tuskegee (Deluxe Version)” där de gör “Sail On” tillsammans och i samband med Richies Sverigebesök uppträder de I SVT:s “Skavlan”.

2011 – i september släpps albumet ”Flirting With Disaster” och i december kom även julalbumet ”Välkommen jul”.

Jill gjorde ingen egen turné men åkte som förband till amerikanska Toby Keith på hans Europaturné under hösten.

2010 – Releasen av ”Music Row II” följs av en konserthusturné under våren 2010.

I oktober släpptes samlingsboxen ”The Well-Known And Some Other Favourite Stories” som innehåller tre CD:s.

2009 – Jill åker på konsertturnén ”Baby Blue Paper Unplugged Tour 2009” i början av året och i oktober släpps coveralbumet “Music Row II”.

I augusti åker hon som förband till amerikanska countryartisten Alan Jackson, då han för första gången kom till Sverige för exklusiva konserter I Danmark, Norge och Sverige.

2008 – i början av året åker Jill på rikstäckande konserthusturnén “Music Row I”.

Soloalbumet ”Baby Blue Paper” släpps under hösten

2007 – Jill åker ut på konserthusturnén; “The Woman I’ve Become”, runt hela landet.

Albumet ”Music Row” släpps i november, det är ett coveralbum som spelades in i Nashville.

Jill gör egen julshow på nybyggda countryarenan Bökeberg i Skåne under november-december.

2006 – Jill spelar sig själv i  långfilmen Heartbreak Hotel i regi av Colin Nutley, i samband med det släpps också EP:n med samma namn.

Under sommaren 2006 åker hon ut på turnén Rocktåget tillsammans med Tomas Ledin och Andreas Johnson.

I oktober kommer albumet ”The Woman I’ve Become” som producerades av Nashvilleproducenten Nathan Chapman.

2005 – Jill medverkar i Melodifestivalen igen, men denna gång som programledare i finalen tillsammans med Mark Levengood.

I mars släpps albumet ”Being Who You Are” som innehåller hitsingeln ”Baby You’re Mine”, den ligger länge högt på både singel- och radiolistan.

Under sommaren åker hon ut på turnén ”Crazy In Love Summer Tour”.

I december släpptes julskivan ”The Christmas In You” som spelats n med musiker i Nashville, på albumet hittar man både nyskrivna jullåtar och Jills egna favoriter.

2004 –  under resan och inspelningen av albumet ”Roots And Wings” så är ett filmteam med och dokumenterar och resultatet av det blev dokumentären om Jill som sändes i TV4, under vintern släpps sedan DVD:n The Making Of Roots and Wings.

I april och maj 2004 åker Jill ut på unpluggedturnèn Roots and Wings i konserthus runtom i Sverige och under sommaren medverkar hon på rikstäckande turné med  Rhapsody In Rock.

Samma år spelare hon även in singeln ”Last Thing On My Mind” i en duett med Ronan Keating.

Hon får också en hit med Ted Gärdestads låt “Oh, vilken härlig dag”, Jills version används sedan i Pripps Blås reklam.

Jill hinner även med att spela in de svenskspråkiga versionernan av sångerna ”Little Patch Of Heaven” (Mitt paradis på jorden) och Will The Sun Ever Shine Again? (Ska det nånsin bli sol igen?) som var med i Disney-filmen Kogänget (Home On The Range)

2003 –  Jill medverkar i Melodifestivalen med låten ”Crazy In Love” och hon slutar på fjärde plats i finalen i Globen.

I april samma år släpps samlingen ”Discography” med 20 av hennes mest önskade låtar sedan debuten 1996. Albumet sålde guld på ett par månader och gav henne också en Grammis!

Under sommaren åkte Jill ut på turnén ”En tokkär turné” som drog mycket folk och fick fin kritik.

I augusti medverker hon i Rhapsody In Rock på Nya Ullevi inför 43000 personer.

Under hösten reser Jill till Nashville och spelar in albumet ”Roots And Wings”, som släpps i november.

2002 – Jill åker till Nashville och spelar in skivan “Good Girl”.

Samma år får Jill även ta emot en platinaskiva i Danmark för soundtracket ”Promise to Love Me”, till den danska filmen ”Den eneste ene”.

2001 – första resan till Nashville för att skriva musik!

2000 – i november släpps “Daughter Of Eve”, som är Jills tredje album.

1999 – duetten “I’ll Be There” som Jill gör tillsammans med amerikanska artisten Michael Ruff släpps.

Hon åker också på turné med Björn Skifs.

1998 – det här var året för Jills stora genombrott genom vinsten i Melodifestivalen med ”Kärleken är”, en låt som placerade henne på 10:e plats i Eurovision Song Contest.

I maj släpps Jills andra album, vilket var på svenska och fick titeln ”När hela världen ser på”.

1996 – Jill Johnsons debutalbum ”Sugartree” släpps genom danska EMI. Titelspåret blev en hit i Danmark och albumet gick på första plats på danska topplistan.

Samma år spelar hon in ”Kommer tid, kommer vår” tillsammans med Jan Johansen, och den blev en stor radiohit i Sverige. De två åkte också ut på folkparksturné.

1987 – debuterar på en countrygala i Danmark.

1985 – börjar som sångerska i countrygruppen Tomboola Band, som turnerade i Danmark och Norge.

 

Senaste nyheterna

Spelningar/Radio/TV

Instagram